Siirry sisältöön

Lean vs. Lean Six Sigma – Mitä eroa niillä oikeasti on?

  • Asiantuntijablogi, Lean
  • Julkaistu:

Kun ymmärrät lean- ja Six Sigma -menetelmien väliset erot, on helpompaa valita yritykselle tai tiimille sopivin tapa kehittää toimintaa.

Lean- ja Lean Six Sigma -menetelmiä käytetään usein rinnakkain, mutta ne eivät ole sama asia. Molemmat menetelmät keskittyvät prosessien kehittämiseen, hukan vähentämiseen ja tehokkuuden parantamiseen, mutta ne hyödyntävät erilaisia lähestymistapoja ja työkaluja. Kun ymmärrät näiden menetelmien väliset erot, sinun on helpompaa valita yrityksellesi tai tiimillesi sopivin tapa kehittää toimintaa. Kannattaa myös ottaa huomioon, että kehittäminen kannattaa nähdä laajasti eli osana yrityksen toimintatapoja ja jopa kulttuuria eikä pelkästään joukkona menetelmiä. Tässä artikkelissa käyn läpi, mikä erottaa leanin, Six Sigman ja Lean Six Sigman toisistaan ja miten ne voivat hyödyttää organisaatiotasi.

Lean ja Six Sigma: Keskeiset käsitteet ja periaatteet

Mitä lean tarkoittaa?

Lean on lähestymistapa, joka keskittyy hukan poistamiseen ja arvontuoton optimointiin parantamalla prosesseja ja resurssien käyttöä asiakaslähtöisesti. Sen tavoitteena on kehittää sujuvia, tehokkaita ja vakioituja toimintamalleja, jotka tukevat asiakasarvoa ja organisaation sisäistä tehokkuutta. Lean ei tarkoita pelkästään resurssien minimointia, vaan niiden fiksua hyödyntämistä, jotta arvoa voidaan tuottaa mahdollisimman sujuvasti ja laadukkaasti vakioiduilla menettelytavoilla.

Lean-ajattelun juuret ovat Toyota Production System (TPS) -tuotantojärjestelmässä, joka kehitettiin alun perin tehostamaan autoteollisuuden valmistusprosesseja. Lean on kehittynyt TPS:n periaatteista itsenäiseksi lähestymistavaksi, joka soveltuu monille eri toimialoille, kuten terveydenhuoltoon, logistiikkaan ja palvelualoille. Keskeinen ajatus on jatkuva parantaminen ja prosessien optimointi asiakasarvon lisäämiseksi. Asiakastarve imuohjaa koko valmistusketjua.

Leanin tavoitteena on tehostaa toimintaa seuraavien keskeisten periaatteiden avulla:

  • Hukan poistaminen – Tunnistetaan ja poistetaan kaikki toiminnot, jotka eivät tuo asiakkaalle lisäarvoa.
  • Jatkuva parantaminen (Kaizen) – Luodaan kulttuuri, jossa pienet, jatkuvat kehitysaskeleet lisäävät tehokkuutta ja laatua. Kaikki ovat mukana kehittämisessä.
  • Sujuvat työnkulut – Pyritään pitämään prosessit tasapainoisina, joustavina ja keskeytyksettöminä sekä pullonkaulat minimissä.
  • Asiakaslähtöinen arvo – Keskitytään ennen kaikkea niihin asioihin, jotka parantavat asiakkaan kokemusta ja yrityksen kokonaistuottavuutta.

Näitä periaatteita soveltamalla Lean auttaa organisaatioita kehittämään tehokkaampia ja laadukkaampia toimintamalleja, jotka tukevat sekä asiakastyytyväisyyttä että sisäistä suorituskykyä. Lean karsii turhat vaiheet ja luo selkeitä, arvoa tuottavia prosesseja, joiden suorituskyky on tiedossa ja jota kehitetään.

Mitä Six Sigma tarkoittaa?

Six Sigma on kokonaisvaltainen johtamisfilosofia (kuten myös Lean), jonka tavoitteena on parantaa organisaatioiden suorituskykyä, vähentää virheitä ja kehittää laadukkaita tuotteita ja palveluita. Se tarjoaa yrityksille systemaattisen tavan tunnistaa kehityskohteita, optimoida toimintojaan ja saavuttaa entistä ennustettavampia tuloksia.

Alun perin Motorolan kehittämä Six Sigma nousi laajempaan tietoisuuteen 1990-luvulla, kun General Electricin toimitusjohtaja Jack Welch otti sen keskeiseksi osaksi yrityksen strategiaa. Sen jälkeen menetelmä on levinnyt laajasti eri toimialoille, kuten terveydenhuoltoon, rahoitusalalle ja palveluyrityksiin.

Six Sigma on systemaattinen ja projektimuotoinen tapa kehittää prosesseja, ja samalla siis työkalu organisaation kilpailukyvyn parantamiseen. Se auttaa yrityksiä vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin entistä paremmin, vähentämään virheitä ja lisäämään tehokkuutta. Lisäksi Six Sigma tukee organisaatiokulttuurin muutosta kohti jatkuvaa kehitystä, jossa päätöksenteko perustuu selkeisiin tavoitteisiin ja mitattaviin parannuksiin.

Kun organisaatio sitoutuu Six Sigmaan, se samalla vahvistaa asiakaslähtöisyyttään ja varmistaa, että sen toiminnot tukevat pitkän aikavälin kestävää kasvua. Tämä näkyy muun muassa korkeampana asiakastyytyväisyytenä, alhaisempina toimintakustannuksina ja kilpailuetuna. Six Sigman hyödyntäminen vaatii johdon vahvaa sitoutumista ja kaikkien organisaation tasojen osallistamista, mutta pitkällä aikavälillä se tarjoaa yrityksille merkittäviä liiketoimintahyötyjä.

Six Sigma siis tarjoaa selkeän ja järjestelmällisen tavan minimoida virheet ja saavuttaa ennustettavia, korkealaatuisia liiketoimintatuloksia.

Leanin ja Six Sigman keskeiset erot

Sekä Lean että Six Sigma tähtäävät liiketoimintaprosessien kehittämiseen, mutta niiden lähestymistavat eroavat toisistaan. Lean keskittyy hukan poistamiseen ja prosessien tehostamiseen, kun taas Six Sigma pyrkii vähentämään prosessivaihtelua ja tekemään toiminnasta ennustettavaa. Nämä erot vaikuttavat siihen, miten menetelmiä sovelletaan organisaatioissa. On hyvä kuitenkin ymmärtää, että kyseessä on molemmissa tapauksissa yrityksen suorituskyvyn kehittäminen, ja erona on se, että millä näkökulmalla kehittämistä halutaan johtaa.

Lean pyrkii optimoimaan prosesseja parantamalla työnkulkuja, nopeutta ja asiakasarvoa. Keskiössä on jatkuva parantaminen sekä koko henkilöstön osallistaminen hukan tunnistamiseen ja poistamiseen. Lean hyödyntää erilaisia työkaluja, kuten 5S:ää, Kanbania ja Kaizenia, joiden avulla prosessien tehokkuutta parannetaan. Tyypillinen tapa toteuttaa Lean-filosofiaa on toteuttaa kehitystyöpajoja (Kaizen ja arvovirta-analyysi jne).

Six Sigma puolestaan hyödyntää tilastoanalyysia ja datalähtöistä päätöksentekoa laadun ja johdonmukaisuuden varmistamiseksi. Se perustuu jäsenneltyyn ongelmanratkaisumalliin, kuten DMAIC, jonka avulla prosessien haasteisiin tartutaan järjestelmällisesti ja virheitä vähennetään. Six Sigma mnenetelmää toteutetaan projekteina hyödyntämällä DMAIC-toimintamallia.

Näiden menetelmien käyttöönotto eroaa myös toisistaan. Lean perustuu jatkuvaan kehittämiseen ja päivittäisiin parannuksiin, joissa tiimit työskentelevät yhdessä prosessien tehostamiseksi pitkällä aikavälillä. Six Sigma taas toteutetaan usein projektimuotoisesti, ja sitä vetävät koulutetut asiantuntijat, kuten Black Belt- ja Green Belt -sertifioidut henkilöt, jotka hyödyntävät usein tilastolanalyysiä tiettyjen haasteiden ratkaisemiseksi.

Eri lähestymistapojen painopisteet näkyvät myös lopputuloksissa:

  • Lean johtaa nopeampiin ja tehokkaampiin prosesseihin, joissa työvaiheet on optimoitu ja asiakasarvo maksimoitu.
  • Six Sigma varmistaa korkean laadun ja ennustettavuuden, minimoimalla virheet ja prosessivaihtelut.

Monet kehittyneet organisaatiot yhdistävät nämä kaksi menetelmää Lean Six Sigma -malliksi, jossa yhdistyvät Leanin ketteryys ja tehokkuus sekä Six Sigman datalähtöinen laatujohtaminen. Kun katsomme yrityksen kehittämistä laajasti, havaitsemme, että haasteesta riippuen kannattaa soveltaa joko Lean tai Six Sigma menetelmiä tai joskus jopa molempia. Kummastakin löytyy kattava joukko hyödyllisiä työkaluja, joista tapauskohtaisesti valitaan sopivimmat käyttöön. Lean tehostaa toimintaa ja nopeuttaa prosesseja, kun taas Six Sigma varmistaa tasaisen laadun ja ennakoitavuuden.

Lean Six Sigma: Tehokkuuden ja laadunhallinnan yhdistäminen

Miksi yhdistää Lean ja Six Sigma?

Lean ja Six Sigma tarkastelevat prosessien kehittämistä eri näkökulmista, mutta täydentävät toisiaan erinomaisesti. Yhdessä ne luovat tasapainoisen lähestymistavan, joka parantaa tehokkuutta ilman, että laatu kärsii. Menetelmien yhdistäminen vahvistaa esimerkiksi ongelmanratkaisukykyä. Lean mahdollistaa nopeat ja ketterät parannukset arjessa, kun taas Six Sigma tarjoaa systemaattisen, dataan perustuvan kehyksen pitkäjänteisille kehityshankkeille. Tämä yhdistelmä antaa tiimeille monipuoliset työkalut ongelmien tunnistamiseen ja ratkaisuun eri näkökulmista, jolloin lopputuloksena on tehokkaampia ja kestävämpiä ratkaisuja. Lisäarvoa ei aina synny, jos kategorisesti valitsemme vain jommankumman, vaan aina tulee katsoa, mikä todellinen haaste on, ja toimia sen mukaan.

Yhdistetty lähestymistapa tukee myös prosessien vakautta ja asiakastyytyväisyyttä. Lean Six Sigma auttaa varmistamaan korkean laadun ja ennustettavat tulokset, ja samalla se pitää toiminnan ketteränä ja kustannustehokkaana. Se tarjoaa siis monipuolisen joukon menetelmiä yrityksen käyttöön. Vaikka Lean Six Sigma kehitettiin alun perin valmistavan teollisuuden tarpeisiin, se on osoittautunut arvokkaaksi esimerkiksi terveydenhuollossa, logistiikassa, palvelualoilla ja monilla muilla toimialoilla. Sen joustavuuden ja dataperusteisen lähestymistavan ansiosta organisaatiot voivat tehostaa toimintaansa, vähentää virheitä ja parantaa suorituskykyään kokonaisvaltaisesti. Joskus kuulee sanottavan, että näitä menetelmiä käytetään vain tehdasympäristössä, niin tällä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Lean Six Sigma on täysin sovellettavissa mihin tahansa liiketoimintaympäristöön. Lean Six Sigma yhdistää nopeuden, tarkkuuden ja sopeutumiskyvyn, avaintekijät, joiden avulla voidaan edistää jatkuvaa kehitystä eri toimialoilla.

Lean Six Sigman käytännön sovellukset

Lean Six Sigmaa hyödynnetään laajasti läpi toimialojen. Esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa Lean Six Sigma tehostaa valmistusprosesseja parantamalla prosessien ennustettavuutta, tuotteiden laatua ja resurssien käyttöä vähentäen samalla kustannuksia. Se auttaa yrityksiä optimoimaan työnkulkuja, minimoimaan vaihtelua ja poistamaan hukkaa, jotta ne pysyvät kilpailukykyisinä ja pystyvät vastaamaan asiakasvaatimuksiin tehokkaammin.

Kun Lean Six Sigma karsii prosessien vaihtelua ja tehottomuuksia, tuotantolinjat toimivat tasaisemmin. Materiaalivirta paranee, tarpeettomia prosessivaiheita saadaan vähennettyä ja reurssien käyttöä optimoitua. Tuloksena on sujuvampia tuotantoprosesseja ja luotettavampi toimituskyky. Lean Six Sigman hyödyntämisen yksi suurimmista eduista onkin kokonaisvaltainen laadun parantuminen. Tuotteiden tasalaatuisuus voidaan varmistaa analysoimalla vikojen juurisyitä ja vähentämällä prosessien vaihtelua. Uusintatyön tarve vähenee, reklamaatiokustannukset pienentyvät ja asiakastyytyväisyys paranee.

Erityisesti tuotantolinjoilla Lean Six Sigman hyöty on nopeasti mitattavissa myös euroissa. Menetelmä auttaa karsimaan hukkaa ja vapauttamaan pääomaa, mikä näkyy suorina säästöinä. Se vähentää ylituotantoa, ylimääräisiä varastoja ja tarpeettomia siirtoja, jolloin varastointikustannukset laskevat ja pääoma ei sitoudu tarpeettomiin materiaaleihin. Toimitusketjujen optimointia saadaan tuettua esimerkiksi ennustettavampien toimitusaikojen ja paremman varastonhallinnan kautta. Tiiviimpi yhteistyö tavarantoimittajien kanssa varmistaa oikea-aikaiset toimitukset, vähentää varastopuutteita ja minimoi logistista hukkaa.

Lean Six Sigman käytännön sovellukset ulottuvat valmistavan teollisuuden lisäksi myös esimerkiksi palvelualoille ja julkishallintoon. Useat organisaatiot ovat onnistuneet merkittävästi parantamaan palveluidensa tehokkuutta hyödyntämällä Lean Six Sigman menetelmiä. Julkishallinnon organisaatioissa on menetelmien avulla pystytty esimerkiksi tunnistamaan ja poistamaan prosessien pullonkauloja, puolittamaan erilaisia työjonoja ja lyhentämään merkittävästi hakemusten käsittelyaikoja. Tällaiset toimet eivät ainoastaan tehosta resurssien käyttöä, vaan myös parantavat asiakaskokemusta ja asiakastyytyväisyyttä. Lean Six Sigma mahdollistaa sen, että organisaatiot voivat tunnistaa ja poistaa arvoa tuottamattomia vaiheita prosesseistaan, jolloin työnkulut nopeutuvat ja palvelun laatu paranee. Lean Six Sigma tehostaa prosesseja, vähentää virheitä sekä parantaa palvelun ja tuotteiden laatua toimialasta riippumatta.

Miten valita oikea menetelmä: Lean, Six Sigma vai Lean Six Sigma?

Valinta Leanin, Six Sigman ja Lean Six Sigman välillä riippuu organisaatiosi tarpeista ja prosessien haasteista. Jokaisella menetelmällä on omat vahvuutensa, joten tärkeintä on valita lähestymistapa, joka tukee parhaiten liiketoimintasi tavoitteita.

Lean on paras valinta, kun tavoitteena on virtaviivaistaa työnkulkua ja poistaa hukan lähteitä. Jos prosesseissasi on pitkiä läpimenoaikoja, pullonkauloja tai tarpeettomia työvaiheita, Lean auttaa tunnistamaan ja poistamaan prosessista kaikki ne osat, jotka eivät tuo lisäarvoa asiakkaalle. Leanin menetelmiä käytetään usein myös pienimuotoisissa ongelmissa ja päivittäisessä toiminnassa ja sen johtamisessa.

Six Sigma puolestaan sopii tilanteisiin, joissa prosessien tarkkuus ja luotettava laadunhallinta ovat ensisijaisia. Jos prosesseissasi ilmenee paljon virheitä, laatupoikkeamia tai vaihtelua, Six Sigma tarjoaa dataan perustuvan, tilastollisen ratkaisun ongelmien juurisyiden analysoimiseen ja hallinnan parantamiseen. Six Sigma projektit vaativat usein (mutta eivät aina) pitkäkestoisempia ponnisteluja kuin Lean-menetelmät.

Lean Six Sigma yhdistää Leanin tehokkuuden ja Six Sigman tarkkuuden, tarjoten tasapainoisen ja systemaattisen lähestymistavan prosessikehitykseen. Jos haluat samanaikaisesti parantaa tehokkuutta ja laatua, tämä menetelmä auttaa poistamaan hukkaa ilman, että laatu kärsii. Se on erityisen hyödyllinen organisaatioille, jotka haluavat kehittää asiakaskokemusta, pienentää kustannuksia ja varmistaa ennustettavat prosessit.

Sopivaa menetelmää valitessa kannattaa huomioida:

  • Liiketoiminnan tavoitteet – Onko tärkeämpää nopeus ja joustavuus vai virheettömyys ja vakaus?
  • Nykyiset prosessihaasteet – Onko ongelmana eniten hukka ja tarpeettomat työvaiheet vai vaihtelu ja virheet?
  • Käytettävissä olevat resurssit – Onko organisaatiossa valmiudet tilastolliseen analyysiin vai tarvitaanko yksinkertaisempi malli?
  • Datan saatavuus – Onko käytettävissä riittävästi tietoa prosessien analysointiin vai tulisiko aloittaa nopeilla Lean-parannuksilla?

Jos tärkeintä on nopeus, joustavuus ja yksinkertaiset työkalut, Lean voi olla paras vaihtoehto. Jos taas laatu ja prosessien johdonmukaisuus ovat kriittisiä, Six Sigma tarjoaa tarkemman työkalupakin. Jos haluat molemmat yhtä lailla, Lean Six Sigma yhdistää tehokkuuden ja laadunhallinnan systemaattiseksi kehitysmalliksi.

Kun Lean ja Six Sigma otetaan käyttöön oikein, ne voivat tuoda pysyviä parannuksia toiminnan tehokkuuteen ja laatuun. Valitsipa yritys Leanin, Six Sigman tai niiden yhdistelmän, tavoite on aina sama – saavuttaa parempia tuloksia vähemmillä resursseilla. Oikea menetelmä riippuu siitä, painotatko ensisijaisesti tehokkuutta, laatua vai molempia.

Pyydä apua Lean Six Sigman tehokkaaseen hyödyntämiseen

Lean Six Sigman tehokas käyttöönotto edellyttää usein asiantuntevaa opastusta ja suunnitelmallista koulutusta. Lean-työkaluja on laajasti saatavilla, ja monet varsin oivia pienempien organisaatioiden tarpeeseen. Työkalujen tehokas soveltaminen laajemmassa skaalassa vaatii kuitenkin syvällistä osaamista ja systemaattista hyödyntämistä. Organisaatiot, jotka haluavat rakentaa lean-ajattelusta pysyvän osan kulttuuriaan, hyötyvät koulutetuista asiantuntijoista, jotka osaavat hyödyntää Lean Six Sigmaa vaikuttavasti ja varmistavat näin kestävät parannukset.

Excellence Finlandin tarjoaa apua laajasti ammattilaisille, jotka haluavat kehittää prosessejaan ja saavuttaa mitattavia liiketoimintahyötyjä. Autamme valmentamalla että toteuttamalla asiakkaidemme kanssa monipuolisia Lean ja Six Sigma -projekteja. Parhaiten opit tekemällä itse, me autamme matkalla. Esimerkiksi kansainvälisesti tunnustettuun DMAIC-menetelmään perustuvaa Green Belt -valmennuksemme antaa osallistujille vahvat valmiudet prosessien optimointiin, hukan vähentämiseen ja tietoon perustuvaan päätöksentekoon. Yhdeksän koulutuspäivän aikana osallistujat työskentelevät todellisten projektien parissa ja soveltavat Lean Six Sigma -periaatteita kokeneiden kouluttajien tuella. Lean matkan voi aloittaa vaikkapa tiiviillä Yellow Belt -koulutuksilla, joissa saat ensipuraisun Lean Six Sigman periaatteisiin. 

Kysy lisää

Tony Vierikko
Myyntijohtaja
tony.vierikko@excellencefinland.fi
+358 449 014364

Tehokkuutta Lean Six Sigma Yellow Beltillä

Katso ajankohdat

Tutustu
Lean Six Sigma Green Belt

Katso ajankohdat

Tutustu

Kirjoittaja

Hannu Järvelin

DI ja Lean Six Sigma Master Black Belt

+358 40 7584585