Siirry sisältöön

Kehittämisen moniottelija Timo Kuntsi uskoo osallistavaan johtamiseen ja pitkäjänteiseen kehittämiseen

  • Asiantuntijablogi, Laadun kehittäminen
  • Julkaistu:

Excellence Finlandin vanhempi asiantuntija Timo Kuntsi kouluttaa, arvioi ja fasilitoi. Kysyimme häneltä ajatuksia laatutyön, johtamisen ja kehittämisen teemoista. Sukelsimme myös Kuntsin omaan urapolkuun.

Mistä organisaation kehittäminen lähtee liikkeelle ja miten sitä ylläpidetään?  

Ensin pitää ymmärtää, millaisessa toimintaympäristössä organisaatio toimii. Nykyään puhutaan enemmänkin ekosysteemeistä, mutta mielestäni toimintaympäristö kuvaa hyvin tilannetta, jossa erilaiset organisaatiot toimivat.  

Toinen näkökulma kehittämiseen on pitkäjänteisyys. Laatutyössä on harvoin tarjolla pikavoittoja. Se, että jaksetaan panostaa kehittämiseen vuodesta toiseen, on se iso juttu.  

Millaisia oppeja sinulle on kertynyt johtamisesta? 

Pidän tärkeänä, että on strategia, jonka mukaan toimitaan. On yhtä tärkeää, että strategiasta kerrotaan ja se ymmärretään samalla tavalla koko organisaatiossa. Silloin kaikki tietävät ison kuvan: mitä, miksi ja miten tehdään. Organisaatioiden johtaminen on mennyt jatkuvasti osallistavampaan suuntaan, ja se on hyvä asia. Ihmisellä on perustarve tulla kuulluksi ja nähdyksi. Se osaltaan motivoi eteenpäin. 

Urani aikana myös sidosryhmien ymmärrys on kasvattanut merkitystään. Asiakkaan ymmärrystä on korostettu aina, mutta nyt on tärkeää katsoa laajemmin sidosryhmiä varsinkin vastuullisuusasioiden kautta. Taloudellinen tulos on tietenkin edelleen tärkeä, mutta vastuullisuuden eri näkökulmat ovat entistä tärkeämpiä kilpailukyvyn ja toiminnan laadun varmistamiseksi.  

Työskentelet Excellence Finlandilla vanhempana asiantuntijana ja kutsut itseäsi laatutyön moniottelijaksi. Mitä se tarkoittaa?  

Työni koostuu oikeastaan kolmesta eri työstä. 

Koulutan organisaatioita eri laadunhallinnan standardien ja -sertifikaattien maailmaan. Vedän koulutuksia esimerkiksi organisaatioiden toiminnan laatua kehittävän EFQM-mallin perusteista ja arvioijana toimimisesta. EFQM on lyhenne sanoista European Foundation for Quality Management ja Excellence Finland on siinä kumppani Suomessa.  

Koulutusten lisäksi teen arviointeja. Organisaatioiden ulkoisissa EFQM-arvioinneissa toimin projektipäällikkönä, arvioijana tai pääarvioijana tilanteen mukaan. Lisäksi teen julkisen puolen toimijoille tarkoitettuja CAF-arviointeja (Common Assessment Framework). 

Kolmas osa-alueeni on fasilitointi eli ryhmäprosessin ohjaaminen. Fasilitoin organisaatioiden erilaisia itsearviointeja, jotka perustuvat jo mainittuihin EFQM- tai CAF-malleihin. Fasilitoin myös strategiatyötä ja prosessien kehittämistä. 

Teen jatko-opintoja työn ohella. Pyrin tuomaan tutkimustietoa hankkeisiin, asiakkaita hyödyttämään.    

Millainen on ollut oma urapolkusi? 

Urani on ollut monivaiheinen, mutta punainen lanka on aina ollut osaamisen kehittäminen ja osaamisen johtamiseen liittyvät kysymykset.  

Olen opiskellut materiaalitekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa. Valmistumisen jälkeen jäin yliopistolle töihin ja suunnittelin muun muassa koulutuksia ja seminaareja. Aluksi tein sivutoimisesti tiedetoimittajan töitä Ylelle radiossa ja televisiossa. Mediamaailma vei mukanaan, ja tein tieteen popularisointia Ylellä neljä vuotta.    

Tiedetoimittajana työskentely antoi hyvää pohjaa teollisuuteen, jonne siirryin seuraavaksi. Työskentelin SKF:llä, Koneella ja VR:llä yhteensä 15 vuoden ajan sekä kouluttamisen että organisaation kehittämisen johtotehtävissä. Sen jälkeen työskentelin HAUS kehittämiskeskuksessa, joka tuottaa valtionhallinnolle koulutus- ja kehittämispalveluita. Nyt olen ollut kolme vuotta Excellence Finlandilla.  

Millaisia merkittäviä hetkiä tai oivalluksia urasi varrelle on mahtunut?  

Koneella työskentelin ensimmäisen kerran esihenkilönä, kun siirryin asiantuntijatyöstä tiiminvetäjäksi. Tällaisessa muutoksessa asiantuntijatyöstä pitää päästää irti ja hyväksyä se, että tulokset tulee muiden ihmisten kautta. Tiiminvetäjän työtä on motivoida porukkaa ja katsoa kokonaisuutta.  

Nykyään teen jälleen töitä asiantuntijana. Ajattelen, että kokemukseni erilaisista toimenkuvista, organisaatioista ja esimerkiksi johtoryhmistä hyödyttää nyt suoraan meidän asiakkaitamme Excellence Finlandissa.  

Työskentelet Excellence Finlandin asiakkaiden kanssa ja kohtaat monenlaisia organisaatioita. Mitä asiakastyö sinulle antaa?  

Palkitsevinta on tietysti tyytyväinen asiakas, joka haluaa jatkaa yhteistyötä tai joka pystyy osoittamaan yhteistyön avulla saavutetun uuden osaamisen, oivalluksen tai tuloksen.  

Asiakastyössä minulle on tärkeää myönteisen ja turvallisen ilmapiirin luominen, jossa saa olla rennosti ja kysyä, myös haastaa. Tapoihini kuuluu kysyä tunnelmia projektin eri vaiheissa ja olla aktiivisesti vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa. 

Itselleni on aina mielenkiintoinen oppimiskokemus, kun pääsee tutustumaan uuteen organisaatioon ja usein myös uuteen toimialaan. On hienoa, kun näkee, että pystyy oman työnsä kautta kehittämään erilaisten organisaatioiden, tiimien ja ihmisten työtä. Yleensä yhteistyön vaikutus on mitattavissa vasta myöhemmin, mutta ajattelen, että yhteistyö auttaa luomaan organisaation menestystä. Eikä se ole ihan pieni asia. 

Asiantuntijat esille -sisältösarja sukeltaa Excellence Finlandin asiantuntijoiden ajatteluun ansioluetteloa syvemmälle. Sarjassa kartoitamme laadun ja kehittämisen näkökulmia monipuolisesti ja tulevaisuuteen kurkottaen.  

Kirjoittaja

Timo Kuntsi

Vanhempi asiantuntija | Senior Advisor

+358 44 977 8385

Avaa ovi organisaation kehittämiseen
  • Asiantuntijablogi, Laadun kehittäminen, Muutosjohtaminen