Siirry sisältöön

Merkityksellinen työ syntyy palautteesta ja näkyy viivan alla

  • Asiantuntijablogi, Yhteisö
  • Julkaistu:

Miten pärjään töissä? Haluamme tietää, mutta pelkäämme kysyä.

Palautteen saaminen ja antaminen on arkea meille, jotka työskentelemme palveluiden parissa. Asiakkailta kysytään rohkeasti, ja vastausten kanssa eletään. Miksi tämä ei tunnu toimivan työsuhteessa? Jos ei olla tyytyväisiä, ollaan hiljaa tai vaietaan.

Palaute on oikeus. Sen puute on oppimisen este yksilölle ja todennetusti haitaksi työntekijän hyvinvoinnille ja jaksamiselle (TTL). Organisaation näkökulmasta palautekulttuurin puute on kollektiivinen hidaste kehittää organisaation kilpailukykyä ja osaamista laajassa skaalassa.

Tarvitsemme palautetta, vaikka vähän pelottaisikin. Mutta miten se tehdään fiksusti ja oikeudenmukaisesti?

1. Määritelkää, mitä haluatte arvioida

Määritelkää tärkeät asiat, joita organisaatiokulttuurissanne halutaan arvioida, kun puhutaan työntekijöistä ja heidän työstään. Ei ole syytä listata kaikkia mahdollisia asioita, mitä mieleen juolahtaa, vaan muistaa kohtuullinen ja riittävän monipuolinen tarkastelu. Vaikkapa nämä tai osa näistä: aloitteellisuus, itsenäisyys, vastuullisuus, arviointikyky, osaaminen, asenne, työn laatu, työn määrä, osallistuminen, yhteistyö.

2. Purkakaa termit auki konkreettisiksi, arjessa näkyviksi asioiksi

Asioiden pitää tarkoittaa kaikille samaa, muuten arviointi ei ole reilua. Yhteinen ymmärrys syntyy, kun tärkeät termit avataan konkreettisesti. Purkakaa kansantajuisesti auki, mitä nämä tärkeät asiat meillä tarkoittavat: mikä on riittävä työmäärä? Miten työnlaatua arvioidaan meillä?

  • Aloitteellisuus: Tarttuuko asioihin itse, vai pitääkö “kaikesta sanoa”?
  • Itsenäisyys: Kuinka paljon tarvitsee tukea? Kaikki tarvitsevat, mutta onko kyseessä alituinen kädestä pitäminen?
  • Vastuullisuus: Hoitaako omat vai ottaa vastuuta laajemmin?
  • Arviointikyky: Näkeekö, mikä on tärkeintä?
  • Työn määrä ja laatu: Onko ripeä, mutta huolellinen? Määrä ei korvaa laatua.
  • Yhteistyö: Miten toimii muiden kanssa? Auttaako, jakaa, osallistuu?

3. Valitkaa mittaamisen tapa. Sen ei tarvitse olla monimutkaista

  • Kirjallinen luonnehdinta
  • Sanallinen arvosana (alle odotuksen / tyydyttävä / hyvä / erinomainen)
  • Numeerinen asteikko (1–4)

Pääasia on rehellisyys. Arvioinnin tulee tuntua oikeudenmukaiselta, mutta ei silotellulta. Ihan ok ei ole ok.

4. Tehkää siitä normi, ei poikkeus

Tehkää tästä käytäntö, jatkuva prosessi, esimerkiksi vuosittaisen asiakaskyselyn yhteydessä. Useimmat organisaatiot kartoittavat säännöllisesti asiakkaidensa tyytyväisyyttä tuotteisiin ja palveluihin sekä ehkä myös tyytyväisyyttä asiakasrajapinnassa toimiviin työntekijöihin. Miksei samalla kerätä palautetta kaikilta muiltakin sidosryhmiltä, miten me pärjäämme.

Kun palautteen pyytäminen ja antaminen on jatkuvaa ja se koskee kaikkia työntekijöitä, kynnys puhua asiasta madaltuu ja arkipäiväistyy. Tehkää siitä siis tapa. Hyvä tapa.

Tule mukaan johtamiseen verkostoon!

Johtamisen verkosto on yksi Excellence Finlandin arvostetuimmista jäseneduista eikä syyttä. Se kokoaa yhteen liiketoiminnan kehittämiseen intohimoisesti suhtautuvat asiantuntijat ja johtajat eri aloilta. Täällä pääset jakamaan kokemuksia, oppimaan muilta ja löytämään uusia näkökulmia oman työsi tueksi.

Lue lisää »

Kirjoittaja

Outi Repo

Valmentaja & Certified Business Coach | Sciscitor Oy