Siirry sisältöön

Ovatko vastuullisuusvaatimukset pienyrityksille uhka vai mahdollisuus?

  • Vastuullisuus
  • Julkaistu:

Nykypäivän liiketoimintaympäristössä vastuullisuus on noussut keskeiseksi teemaksi. Yrityksiltä odotetaan yhä enemmän vastuullisuutta – ei ainoastaan omassa toiminnassaan vaan koko arvoketjussaan.

Erityisesti suuret yritykset joutuvat raportoimaan toimintansa vaikutuksista ympäristöön, yhteiskuntaan ja talouteen. Tämä velvollisuus ulottuu usein myös niiden toimitusketjuihin, mikä tarkoittaa, että monet pienyritykset joutuvat myös huomioimaan vastuullisuuden omassa toiminnassaan.

Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntija Riikka Rantakari puhui vastuullisuusraportoinnin vaatimuksista webinaarissamme ”Ajankohtaiset vinkit vastuullisuusraportointiin.” Webinaari sai minut pohtimaan vastuullisuusraportoinnin vaatimuksia erityisesti pienyrityksen näkökulmasta.

Vastuullisuusvaatimusten haasteet pienyrityksille

Vastuullisuusvaatimukset saattavat tuntua pienyrityksistä haastavilta. Heillä ei välttämättä ole omia vastuullisuusasiantuntijoita tai tarvittavia resursseja ulkopuolisen avun hyödyntämiseen, mikä voi lisätä työntekijöiden työkuormaa ja aiheuttaa huolta lisäkustannuksista.

Vaatimukset voivat myös tuntua monimutkaisilta ja vaikeasti tulkittavilta. Pienyrityksillä ei välttämättä ole osaamista niiden toteuttamiseen ja jatkuvasti muuttuvien ohjeiden seuraamiseen. Tämä voi aiheuttaa epävarmuutta ja huolta siitä, ettei vastuullisuustoimia pystytä toteuttamaan eikä vaatimuksia noudattamaan.

Vastuullisuus kilpailuetuna ja kasvun mahdollisuutena

Vaikka vastuullisuusvaatimukset saattavat tuntua aluksi haasteellisilta, ne voivat tarjota merkittäviä liiketoiminnallisia hyötyjä. Vastuullisuusvaatimuksiin kannattaa suhtautua samanlailla kuin muihinkin yrityksen toimintaa koskeviin vaatimuksiin. Ne ovat strateginen mahdollisuus kartoittaa asiakkaiden odotukset, kehittää omaa toimintaa ja viestiä siitä avoimesti. Yksi tehokas tapa vastata vastuullisuusvaatimuksiin on hyödyntää toimialajärjestöjä, kauppakamareita ja muita verkostoja. Ne voivat tarjota asiantuntemusta ja tukea, jotka helpottavat vastuullisuuden käytännön toteuttamista.

Vastuullisuuden konkreettiset hyödyt pienyrityksille

Vastuullinen toiminta tuo monenlaisia hyötyjä pienyritykselle. Yksi merkittävä etu on kustannussäästöt, joita voidaan saavuttaa esimerkiksi energiatehokkuuden parantamisella ja jätteiden vähentämisellä. Energiatehokkaammat ratkaisut voivat pienentää sähkölaskua ja kierrätyksen tehostaminen puolestaan alentaa jätehuoltokustannuksia. Lisäksi vastuullinen toiminta auttaa monesti parantamaan riskienhallintaa, toimitusketjun varmuutta ja sääntelyn ennakointia.

Vastuullisuus voi myös parantaa yrityksen asemaa markkinoilla. Asiakasyritykset arvostavat läpinäkyvää ja ennakoivaa vastuullisuusasioiden hoitamista, joten jos alihankkija pystyy osoittamaan asiakasyrityksellensä sitoutuneensa vastuullisuuteen, se voi vahvistaa tämän asemaa luotettavana yhteistyökumppanina. Lisäksi vastuullisuus vaikuttaa positiivisesti yrityksen brändiin ja maineeseen, sillä monet kuluttajat ja työnhakijat arvostavat vastuullista toimintaa. Tämä voi avata pienyritykselle uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja auttaa houkuttelemaan uusia asiakkaita sekä erottautumaan kilpailijoista.

Vaikka vastuullisuusvaatimukset voivat tuntua aluksi haastavilta, ne ovat todellisuudessa aito kilpailuetu. Hyödyntämällä alan verkostoja ja kehittämällä toimintaa strategisesti pienyritykset voivat paitsi vastata suuryritysten vaatimuksiin, myös luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Vastuullisuusvaatimuksiin kannattaakin siis suhtautua ennen kaikkea mahdollisuutena eikä uhkana.

Uutta!
Vastuullisen arvoketjun hallinta

Katso ajankohdat

Tutustu

Kirjoittaja

Henna Lahtinen

Markkinointi- ja viestintäasiantuntija | Marketing and Communications Specialist

0400932509